בית מורשת משטרת ישראל

הרפורמטור: יוסף נחמיאס
המייסד השני של משטרת ישראל, 1964-1958

יוסף נחמיאס נולד בירושלים בשנת 1912. בצעירותו היה חבר בארגון ה"הגנה" ובפקודתו התגייס לצבא הבריטי בשנת 1941. נחמיאס שירת כקצין וכמפקד בפלוגת תובלה עברית, אשר נטלה חלק בקרבות בצפון אפריקה ובאיטליה ואף צוין לשבח על ידי מפקדיו. לאחר תום המלחמה שהה נחמיאס באיטליה, שם עסק בארגון ההעפלה ארצה. עם שובו ארצה עבד נחמיאס במחלקה המדינית של הסוכנות היהודית, שטיפלה בעיקר בתחום קשרי החוץ. נחמיאס הצטרף לצוות שעסק בתכנון המשטרה במדינה היהודית העתידית, לצדו של יחזקאל סהר (שמונה למפקח הכללי הראשון). כאשר הוקמה מדינת ישראל, מונה נחמיאס לסגן המפקח הכללי. בשנת 1953 פרש יוסף נחמיאס ממשטרת ישראל ועבר למשרד החוץ. נחמיאס עמד בראש המשלחת הביטחונית לצרפת, שהייתה אז בעלת בריתה המרכזית של ישראל, ועסק בתיאום הביטחוני בין שתי המדינות וברכישת אמצעי לחימה. לנחמיאס היה חלק מרכזי בגיבוש ההסכמים בין המדינות שהביאו להסכמה הצרפתית למכור לישראל אמצעי לחימה מתקדמים, בהם השתמש צה"ל במבצע קדש ובמלחמת ששת הימים.  בתאריך 1 ביוני 1958 שב יוסף נחמיאס למשטרת ישראל ומונה למפקח הכללי השני. במהלך כהונתו יזם נחמיאס שורה של שינויים מהותיים באופי הארגון ובשיטות העבודה הנהוגות בו. אלה כללו ארגון מחודש של מבנה המטה הארצי והמחוזות, הקמת יחידת החקירות המרכזית הראשונה ("המדור המרכזי" במחוז תל-אביב), שינוי כינויי הדרגות, הקמת יחידת שוטרות מבצעית, בחינה של שיטות העבודה, ועוד. מכלול התהליכים האלה, שזכו לכינוי "רפורמת נחמיאס", שיפרו באופן משמעותי את יכולתה של המשטרה להתמודד עם האתגרים שמולם ניצבה והם מהווים את המסד למבנה המשטרה, תוך התאמות שונות, עד לימינו. השפעותיה ארוכות-הטווח של הרפורמה הביאו לכך, שנחמיאס נחשב ל"מייסד השני" של משטרת ישראל.   בשנת 1964 סיים יוסף נחמיאס את כהונתו ומונה לשגריר ישראל בברזיל. עם סיום תפקידו הדיפלומטי, פרש יוסף נחמיאס לגמלאות מהשירות הציבורי. לאחר פרישתו, עבר לתחום הבנקאות. בין היתר, כיהן נחמיאס כמנכ"ל הבנק הערבי-ישראלי וכסמנכ"ל הבנק הבין-לאומי.   יוסף נחמיאס נפטר בתאריך 28 בינואר 2008, בגיל תשעים ושש. על שמו של רנ"ץ יוסף נחמיאס נקרא בית המורשת של משטרת ישראל, שנפתח במכללה הלאומית לשוטרים בשנת 2015.

מאמרים מומלצים

רכב במנהרת הזמן / פרי משה

נסיעה שגרתית ברחובות ירושלים. תגבור של מחלקה. מפקדת הכוח בדרכה לחלק אוכל לשוטריה. נסיעה של שקט, בסך הכל יום נעים. אחר צהריים של תחילת סתיו. מזג אוויר נוח. "מה העשן הזה מהמנהרה"? היא חשבה לעצמה.

קרא עוד »

(שיר ה)רעות תחת אש במבצע "צוק איתן"

במבצע "צוק איתן" בו נורו על מדינת ישראל אלפי רקטות לדרום ומרכז הארץ, הוצבו כל חבלני המטה ואני ביניהם, לסייע ליחידות המבצעיות במחוזות דרום ומרכז. 
באחד הימים הראשונים למבצע, פגעה רקטה בשכונת אחוזת אתרוג שביישוב מרכז שפירא. עמיתי ואני, שהוזעקנו למקום, טיפלנו באירוע וחיכינו לאזעקה הבאה.

קרא עוד »
בודק...