בית מורשת משטרת ישראל

ירושלים נטלה לעצמה לא רק תשעה קבין של יופי, אלא גם כמות דומה של תעסוקה לשוטרים…

לכבוד יום ירושלים, ערכנו סדרת הרצאות מקוונות, שעסקו בהיבטים שונים של תולדות העיר ועבודת השיטור בה. ההרצאות נערכו ערב יום ירושלים, כ"ז אייר תש"ף, 21.5.2020.

תודה רבה לכל מי שהשתתף בהרצאות!

ניתן לצפות בהקלטות של ההרצאות באתר.

12:00 – "כעיר שחוברה לה יחדיו"

פקד ד"ר יוסי המי

בתקופתו של חזקיהו המלך, בסוף המאה השמינית לפני הספירה, גדלה ירושלים באופן מרשים וחסר תקדים. הרצאתו של יוסי המי תדון בסיבות להתפתחות זו של בירת יהודה ובקשר שלה לגלות עשרת השבטים.

14:00 – "המאורעות שלא אירעו": משטרת המנדט והפרות הסדר האלימות בשנת 1933

רפ"ק אורי קוסובסקי

ארבע שנים אחרי מאורעות תרפ"ט, שוב פרץ בארץ גל של הפרות סדר אלימות. בניגוד לשנת 1929, לא גרמו ההתפרעויות לקרבנות. בהרצאה יציג אורי קוסובסקי את האירועים האלימים ואת האופן שבו הצליחה משטרת המנדט למנוע פגיעה בחפים מפשע.

16:00 – "משטרת ירושלים העברית": סיפורה של המשטרה העצמאית בעיר, 1948

רפ"ק שלומי שטרית

כאשר קמה מדינת ישראל, בה' באייר תש"ח, נוסדו בה שתי משטרות: משטרת ישראל, שכולנו מכירים, וגם "משטרת ירושלים העברית," הנפרדת ממנה. הרצאה זו תסקור את קורותיה של משטרה עלומה זו, שהתקיימה למשך תקופה קצרה, אך גורלית.

18:00 – "שומרים על הפרוזדור": המשטרה והמאבק בהסתננות באזור ירושלים, 1958-1948

רפ"ק אורי קוסובסקי

במהלך השנים הראשונות לעצמאות ישראל, נטלה המשטרה חלק במאבק נגד תופעת ההסתננות, שסיכנה את חייהם ורכושם של תושבי המדינה. בהרצאה יציג אורי קוסובסקי את פעילות השוטרים באזור פרוזדור ירושלים, שהיה אחד המוקדים המרכזיים במערכה זו. 

20:00 – "ירושלים של זהב": השיר שהפך להמנון 

רנ"ג אלי מגידיש

בתקופה הרת-הגורל, שקדמה למלחמת ששת הימים, הופיעה בפסטיבל הזמר חיילת צעירה עם שיר חדש, מאת נעמי שמר. בהרצאה יספר אלי מגידיש, מדריך בבית המורשת ומורה דרך מנוסה, על קורותיו של של אותו פזמון, שנועד להנעים את זמנו של קהל בזמן המתנה לתוצאות תחרות זמר, והפך להמנון של "תקופת ההמתנה".

בודק...