בית מורשת משטרת ישראל

ממשלת המהפך והקמת יאחה

רב-פקד שלום סלקמון

השבוע לפני 46 שנים  יצאה לדרכה ממשלת ישראל השמונה עשרה בראשותו של ראש הממשלה המנוח מנחם בגין, ממשלה זו כונתה ממשלת  ה"מהפך" , זאת מכיוון שלא היה מדובר בחילופי שלטון רגילים כי אם ברעידת אדמה פוליטית שסימנה את סיום ההגמוניה של מפלגת הפועלים ששלטה במדינה קרוב לשלושים שנה.

אז מה הן הסיבות   שהובילו  לשינוי המבנה הפוליטי בישראל  ומה היה תפקידה  של משטרת ישראל בתהליך שעברה  החברה בישראל בשנים שקדמו  לבחירות אלה?

אחת מהשפעות מלחמת יום כיפור, מעבר להשלכות הביטחוניות והצבאיות היו בכל הנוגע ליחס הציבור הכללי למוסדות השלטון, האווירה הכללית היתה "נשתנו כללי המשחק" חוסר האמון במנהיגות הפוליטית גבר , שחיתות שלטונית שעד אז התקבלה  בסלחנות ובעצימת עיניים נתקלה עכשיו בקריאות ציבוריות נרחבות לחקור את החשדות  כנגד  נבחרי הציבור וכנגד בכירים במערכות הציבוריות הישראלית.

כמענה לקריאות אלה ובשל השינויים שהחלו להופיע באופי פשיעה העבריינית בארץ,  הקימה המשטרה כבר ב 1974 את היחידה הארצית לחקירות הונאה – יאח"ה  , היחידה התמחתה בחקירות פשעי "צווארון לבן" ושחיתות ציבורית , ראש היחידה הראשון היה בנימין זיגל שכונה "זיגל האיום"  מכיוון שפעל ללא חת נגד כלל החשודים בעבירות שחיתות יהיה מעמדם אשר יהיה .

אחת הפרשיות החמורות שנחשפה באותם ימים היא פרשת ידלין , אשר ידלין היה בכיר במפלגת העבודה מנכ"ל קופ"ח כללית ומי שעמד להתמנות לתפקיד נגיד בנק ישראל . כנגד ידלין הועלו חשדות הנוגעות לקבלת שוחד ולמעשה שחיתות והוא נדון בעסקת טיעון לחמש שנות מאסר.

פרשה זו ופרשות שחיתות נוספות הובילו  כאמור לשינוי התפיסה ולמשבר אמון בראשי מוסדות השילטון ,תהליכים  אלה  השפיעו באופן דרמטי האוירה הציבורית וכפועל יוצא גם על תוצאות בחירות 77,  וגרמו להשפעה ארוכת טווח בכל הנוגע להתייחסות לשחיתות שלטונית עד ימנו אלה.

בודק...