משכין השלום: אהרון סלע
אהרון סלע היה מפקד המשטרה המיתולוגי בצפון הארץ והמפכ"ל היחיד שנפטר במהלך כהונתו.
בית מורשת משטרת ישראל
מאושוויץ למשטרת ישראל: סיפורו של תנ"צ שמואל בוגלר (2022-1929)
שמואל בוגלר נולד ב-1929 בכפר בודרוגקרסטור (Bodrogkeresztúr) שבצפון מזרח הונגריה, הצעיר מבין עשרה ילדיהם של מרדכי ורייזל בוגלר. במרס 1944 פלש הצבא הגרמני להונגריה, ולאחר חג הפסח הועברה משפחתו של בוגלר לגטו. בתחילת יוני שמואל ובני משפחתו גורשו לאושוויץ ברכבות שיצאו מהגטו. הוריו של שמואל ושלושת ילדיה של דודתו נשלחו בסלקציה לתאי הגזים ונרצחו. שמואל ואחיו הגדול חיים עברו את הסלקציה ולאחר מספר ימים נשלחו למחנה עבודה שהיה חלק מתשלובת מחנות גרוס-רוזן, מערבית לוורוצלב.
ב-31 בינואר 1945 הוצאו שמואל ואחיו לצעדת מוות. רוב הצועדים נורו למוות או נספו במחלות, ברעב ובקור. בבוכנוואלד שוחררו שמואל ואחיו חיים על ידי הצבא האמריקאי. השניים היו חולים וחלשים, אך תמכו זה בזה והחלימו יחדיו. לאחר חודשיים שבו שמואל ואחיו לכפרם, שם גילו שאחיהם יעקב ואחותם הלן שרדו אף הם.
שמואל החל בלימודים כדי לשפר את העברית שבפיו, והצטרף לבני עקיבא. הוא הוברח לווינה באמצעות ארגון "הבריחה", משם הגיע למחנות עקורים שבגרמניה. שם הצטרף לגרעין של הכשרה חלוצית דתית, גרעין ש-150 חבריו היו ניצולי שואה מהונגריה ומפולין.
בקיץ 1946 הגיע שמואל לאיטליה, שם התגורר במחנה העקורים בעיירה פאלזה (Palese) שבדרום איטליה. שם התוודע שמואל לספרות על אודות האצ"ל. במאי 1947 עלה שמואל על אוניית המעפילים "מורדי הגטאות". האוניה נתפסה על ידי הבריטים ושמואל נכלא במחנות המעצר של הבריטים בקפריסין, שם הצטרף לקבוצה של בית"ר.
באוקטובר זכה שמואל לעלות לארץ ישראל ושם נפגש עם אחותו רחל. הוא שב ללמוד עברית ועבד במלאכות שונות.
לאחר כ"ט בנובמבר, עם פרוץ המאורעות, התגייס שמואל למחלקה הדתית של הפלמ"ח. בדצמבר יצא מתל אביב לירושלים עם שיירת מזון. הוא לחם בגוש עציון על הגנתו ועם נפילת הגוש במאי 1948 נפל בשבי הלגיון הירדני. במחנה השבויים בעבר הירדן הצטרף שמואל לכוחות השיטור שמינו האסירים מטעם עצמם, והיה סגן המפקד. הוא היה אחראי על חלוקת האוכל והמים וכן על המסדרים במחנה.
עם שחרורו מהשבי לישראל התגייס בוגלר למשטרה באפריל 1949. בגיל 25, עוד לפני שהיה קצין, מונה כמפקד תחנת המשטרה בבאר שבע.
לאחר שעבר קורס קצינים מילא תפקידים בכירים, בהם מפקד משטרת התנועה הארצית, סגן מפקד המחוז הדרומי במשטרה, וראש מחלקת התנועה של המשטרה, בדרגת תת ניצב. במסגרת תפקידו זה קיבל בוגלר את "עיטור השירות" על מפעל חיים.
לאחר פרישתו לגמלאות היה שמואל מזכ"ל המועצה הלאומית למניעת תאונות וממקימי המכון הארצי לנהיגה מונעת. הוא מילא תפקידים ציבוריים נוספים והתנדב במחלקה לחסידי אומות העולם ביד ושם כמתרגם עדויות מהונגרית לעברית.
שמואל בוגלר נפטר בנובמבר 2022 בגיל 93 יהי זכרו ברוך!
מאמרים מומלצים
אהרון סלע היה מפקד המשטרה המיתולוגי בצפון הארץ והמפכ"ל היחיד שנפטר במהלך כהונתו.
שאול רוזוליו, המפכ"ל החמישי, ידע שאם החיים נותנים לך לימונים – תכין מהם לימונדה: בתקופת כהונתו נדרשה המשטרה להתמודד עם מגוון רחב של אתגרים חדשים, מלחימה בטרור ועד למאבק בשחיתות ציבורית. שורה של מהלכים, שיזם רוזוליו, שינו את פניה של המשטרה והפכו אותה לארגון דו-תכליתי, המסוגל לטפל בגוון רחב של נושאים במקביל.
פנחס קופל מילא בצעירותו תפקידים רבים ושונים: נוטר, שחקן כדורגל, חייל, איש שב"כ ונהג אוטובוס. אבל בשנת 1953 הוא מצא את ייעודו, כאשר התגייס למשטרה על מנת לפקד על החיל החדש שהוקם בה: משמר הגבול.
בין יפו לתל-אביב הייתה פעם שכונה קטנה, שאינה עוד: שכונת נווה שלום. לשכונה זו, כך תגלו, קשר מיוחד למפקדה הראשון של משטרת ישראל.
חלים בסטה סיים לימודי המשפטים בגין 18 והפך לפרקליט, מלחמת העולם הראשונה הביאה לגיוסו כחוקר למשטרת המנדט הבריטי או אז התגלו יכולותיו המיוחדות כחוקר בכלל וכחוקר זירת עבירה בפרט.
כתובת:
בית מורשת משטרת ישראל,
המכללה הלאומית לשוטרים,
שדרות וירג’יניה 1,
אזור תעשיה בית-שמש מערב.
טלפון:
02-5788263
דוא"ל:
moreshet@police.gov.il
© כל הזכויות שמורות לבית מורשת משטרת ישראל 2019
בית מורשת משטרת ישראל
بيت تراث شرطة إسرائيل
Israel Police Heritage Centre
כתובת:
בית מורשת משטרת ישראל,
המכללה הלאומית לשוטרים,
שדרות וירג’יניה 1,
אזור תעשיה בית-שמש מערב.
טלפון:
02-5788263
דוא"ל:
moreshet@police.gov.il
© כל הזכויות שמורות לבית מורשת משטרת ישראל 2019