בית מורשת משטרת ישראל

כמה ראשים יש לשוטר?

רנ"ג שמעון סרפיקו חסון

"בשביל מה נתנו לשוטר כובע? בשביל לראות!"

כך אמר השוטר ישעיהו, בגילומו של שייקה לוי, באחד ממערכוני "הגשש החיוור." טוב, אז (גם) סיבה לכובע, שהשוטרים חובשים על ראשם. אבל למה תלוי להם שרוך על הכתף?

התשובה לכך היסטורית. ותתפלאו, גם לשרוך יש כובע, ואפילו שניים!

קשה למצוא היום אדם, שלא נושא עמו טלפון נייד, שמשמש אותו כדי להתקשר, לשוחח, לשלוח הודעות ולקרוא מאמרים מעניינים באתר בית המורשת. אבל פעם, לפני שנים, "מִן זמאן", ה"סמארטפון" של השוטר היה משרוקית כסופה וגלילית. בעת הצורך, היה השוטר נושף במשרוקית כדי לכוון תנועה, להזהיר את הציבור מפני סכנה או להזעיק את עמיתיו, שסיירו ברחובות הסמוכים, לעזרה.

מאחר והמשרוקית הקטנה נטתה ללכת לאיבוד, אבטחו אותה השוטרים למדיהם. היו לכך שתי דרכים: ראשית, תפרו בכיס החולצה, כיס קטן נוסף, צר ומוארך, ששימש כ"בית" למשרוקית;  ובנוסף חיברו את המשרוקית לכתפו של השוטר באמצעות שרוך כפול, עבה ושחור. קצהו האחד של השרוך היה מחובר למשרוקית באמצעות טבעת מתכת. השרוך עצמו הושחל מתחת לכותפת המדים, ונכרך מתחת לבית השחי.

גם לנוטרים היה שרוך (במקרה זה, סביב בצוואר). שימו לב ל"ראש תורכי"

אז איפה הכובעים שהבטחתי?

על השרוך המשטרתי יש שני קשרים גליליים, קטנים ושחורים, העשויים ממארג צפוף של פתילים דקים. גלילים אלה נועדו להדק את השרוך: האחד, בקצה הצמוד למשרוקית, החזיק אותה במקומה ומנע ממנה "לטייל"; ואילו השני הידק את השרוך מתחת לבית השחי, כדי שלא יהי מדולדל  ומרושל…

שרוך ומשרוקית, עם שני ה"ראשים התורכיים"

הקשרים האלה מכונים "ראש תורכי" והם מוכרים לכל מי שהיה חניך בתנועת נוער. ככל הנראה, הכינוי הושאל משמו של הטורבן המפורסם, כובע הבד  שבני המזרח כורכים לראשם. סברה אחרת טוענת שמדובר פשוט בטעות, וכי מי שהצמיד  לגלילי החוטים הללו את הכינוי "ראש תורכי", התכוון דווקא ל"קולפאק" שחבשו השוטרים בתקופת המנדט. זאת למרות שהקולפאק, שאכן היה שחור וצמרירי, הוא כובע קווקזי או צ'רקסי במקורו ולא תורכי.

הראש: תורכי או קווקזי?

אני יודע מה אתם שואלים: "אם כבר אין משרוקית בקצה השרוך, למה יש שרוך על הכתף?" יש לכך שתי תשובות: הראשונה היא – מסורת. לא בקלות משנים מנהג, שמלווה את המשטרה בארץ ישראל מזה מאה שנים… והשנייה היא, שלשרוך יש שימושים נוספים. השוטר רשאי לאבטח את אקדחו באמצעות השרוך (אם כי היום משתמשים השוטרים בשרוך אבטחה נפרד, המחובר לחגורה), לכבול באמצעותו עצור, אם אין ברשותו אזיקים, וגם להשתמש בשרוך כחסם-עורקים, אם חס וחלילה יש בכך צורך.

שוטר אחד, שני כלבים ושני שרוכים

עכשיו אתם יודעים שלכל שוטר יש שלושה ראשים – אחד על הכתפיים ובו עליו להשתמש בשכל ובתבונה, ועוד שניים נוספים, תורכיים, על השרוך המשטרתי…

בודק...