בית מורשת משטרת ישראל

מאגר ההרצאות

צוות בית המורשת חוקר את תולדות המשטרה בישראל ומגיש לציבור את תוצרי המחקר. בעמוד זה תמצאו מקבץ הרצאות בנושאי תולדות המשטרה, המבוססות על מחקרים אלה.

ניתן להזמין נציג מבית המורשת להרצאה, בפני קבוצה או באופן מקוון. 

דף זה מתעדכן מעת לעת בהרצאות חדשות.

צפייה נעימה!

עיר קטנה ושוטרים בה מעט: משטרת עיריית תל-אביב

בשנת 1921 ייסדה העיר העברית הראשונה את יחידת המשטרה העברית המודרנית הראשונה. בהרצאה סיפר סנ"ץ ד"ר שלומי שטרית על השוטרים הראשונים בעיר הלבנה, על המשימות שמילאו ועל הקשיים שחוו.

ההרצאה נערכה בתאריך 18.2.2022, בשיתוף ערוץ מ.ת.ג.

לקחים מפלשתינה

למעלה מאלף שוטרים בריטיים ששירתו במשטרת המנדט עד פירוקה, עברו לשרת במשטרות קולוניאליות אחרות, בעיקר בדרום מזרח אסיה ובמזרח אפריקה – ומצאו עצמו, שוב, מתמודדים עם התקוממות של תושבי המקום שדרשו את נסיגת הכובש הזר. בהרצאה זו בחן רפ"ק ד"ר אורי קוסובסקי את הדמיון והשוני בפעילות המשטרה לנוכח התקוממויות אלה, בהשוואה למאבקה הכושל של משטרה במחתרות העבריות.

ההרצאה נערכה בתאריך 11.2.2022, בשיתוף ערוץ מ.ת.ג.

משמר הגבול נגד מרגלים

פקד שי ישעיהו, מבית מורשת ואנדרטת משמר הגבול, מספר על פעילותו הייחודית של מג״ב לסיכול ריגול, לגבולות המדינה ובעומק שטחה. הסיפורים הלא יאמנו על תפיסת מרגלים, ומאבק המוחות בין המודיעין הסורי והירדני למשמר הגבול.

ההרצאה נערכה בתאריך 28.1.2022, בשיתוף ערוץ מ.ת.ג.

כך קמה משטרת ישראל

למה יש במדינת ישראל משטרה לאומית, ולא עירונית? מה הקשר בין גולדה מאיר למטה הארצי? ומה כתב בן-גוריון ביומנו על התכנית להקמת המשטרה?

סיפור הקמתה של המשטרה במדינה העברית הראשונה מזה 2000 שנה היה לא פשוט. בהרצאה זו סיפר סנ”ץ ד”ר שלומי שטרית על תהליכי התכנון של הארגון החדש, כמו גם על האתגרים והמאבקים, שנלוו להם.

ההרצאה נערכה בתאריך 21.1.2022, בשיתוף ערוץ מ.ת.ג.

משטרה בין הגלים: השיטור הימי, 1971-1921

השוטרים שלנו פועלים 24 שעות ביממה, 365 ימים בשנה, ביבשה, באויר וגם… בים!

בהרצאה זו מספר רפ"ק ד"ר אורי קוסובסקי על יחידות משמר חופים ושיטור ימי, מימי המנדט הבריטי ועד אחרי מלחמת ששת הימים. יחידות משטרה שעסקו באכיפת חוק בים, שמירה על הגבול, והצלת חיי אדם שנקלעו לסכנת טביעה.

ההרצאה נערכה ביום שישי, 7.1.2022, בשיתוף ערוץ מ.ת.ג.

רובין הוד הפלשתינאי: אבו-ג'ילדה ומשטרת המנדט

בשנים 1933-4 זכה אבו-ג’ילדה, עבריין ערבי מהשומרון בתהילה. העיתונים פרסמו את עלילותיו, המונים זעקו את שמו בהפגנות, והמשטרה הפעילה כוחות עצומים בניסיון ללכוד אותו. לימים, היה שמו של אבו-ג’ילדה למושג ודמותו לסמל להתנגדות ערבית לקולוניאליזם ולציונות. שירים נכתבו עליו, ואגדות נקשרו בו. מי היה אבו-ג’ילדה? מה הפך אותו לאויב הציבור מספר אחת? כיצד מצא את סופו? ומה גרם לו להפוך לדמות מיתולוגית?

בהרצאה זו מציג רפ"ק ד"ר שלומי שטרית את סיפורו של אבו-ג'ילדה, בהתבסס על מחקר מעמיק. ההרצאה נערכה בשיתוף עם ערוץ מ.ת.ג. בתאריך 7.10.2021.

מוות על חוף הים: רצח ארלוזורוב והחקירה המשטרתית

בליל ה-16 ביוני 1933 רצחו אלמונים את חיים ארלוזורוב, ראש המחלקה המדינית בסוכנות, בחוף ימה של תל-אביב. מותו של מי שהיה אחד המנהיגים הבולטים של היישוב העברי זעזע את ארץ ישראל, והביא לשסע חברתי ופוליטי עמוק בחברה היהודית בת-הזמן.

בהרצאה זו, סקר רפ"ק אורי קוסובסקי, ראש חוליית ההיסטוריה, את סיפורה של החקירה המשטרתית בעקבות הרצח, תוך בחינת עבודתה של משטרת המנדט. ההרצאה נערכה בשיתוף עם מכון ז'בוטינסקי וערוץ מ.ת.ג.3

"שֹׁפְטִים וְשֹׁטְרִים תִּתֶּן לְךָ בְּכָל שְׁעָרֶיךָ": השוטר במקורות היהודיים

למה קוראים לשוטר – "שוטר"? מה הקשר של השוטרים ליציאת מצרים? והאם הייתה תחנת משטרה בבית המקדש? פקד ד"ר יוסי המי בהרצאה מרתקת, הסוקרת את השוטר במקורות היהודיים. ההרצאה נערכה בתאריך 18.3.2021.

פצצה במשכן! "ברית הקנאים" והניסיון לפגוע בכנסת

ב-14 במאי 1951 תכננו חברי מחתרת בשם "ברית הקנאים" להחדיר מטען חבלה למשכן הכנסת בירושלים ולפוצץ אותו במהלך דיון במליאה. מי היו אנשי המחתרת? מדוע ביקשו לפוצץ את הדיון? איך נמנע האירוע? ומה היה חלקה של משטרת ישראל בפרשה? בהרצאה המקוונת בסדרה "אגף החפירות" סיפר רפ"ק אורי קוסובסקי על המחתרת, על הניסיון שלה לפגוע בכנסת, ועל פעולות המודיעין והחקירה, שסיכלו את פעילותה. בהרצאה נשמע פרק מרתק בתולדות המדינה הצעירה, אשר כמעט ואינו מוכר בימינו. ההרצאה נערכה בתאריך 25.3.2021.

הילכו שתיים יחד? סיפורן של השוטרות בישראל

מי הייתה השוטרת הראשונה בישראל? איזה תפקידים במשטרה התאימו "מטבעם" רק לנשים? ומה חשב השר לביטחון פנים על שילוב לוחמות במשמר הגבול?

היום, כשטבעי לנו לראות שוטרת בכל ניידת וקצינה בכל תחנה, חשוב לזכור שלא כך היה תמיד. לכבוד יום האישה הבין-לאומי הציג רפ"ק ד"ר שלומי שטרית את סיפורן של הנשים בכחול ובירוק: השוטרות במשטרת ישראל.

ההרצאה נערכה ב-11.3.2021.

חיל-הספר: הראשונים לשמור על הגבול

מדינת ישראל הצעירה התמודדה עם אתגרים ביטחוניים מורכבים סביב גבולותיה, ובמיוחד תופעת ההסתננות. בשנים הראשונות, הוטלה המשימה להגן על הגבול על חיל-הספר, שנוסד במסגרת צה"ל ועבר למשטרה.

מה היו תפקידי החיל? מי התגייסו אליו? כיצד מילאו את משימותיהם? ומדוע הוא כמעט ואינו מוכר בימינו?

רס"ב ד"ר יוסי אוחיון, שחקר את חיל-הספר, מציג את היחידה ואת תולדותיה. ההרצאה נערכה ב-25.2.2021.

פרשת ליזרוביץ': תעלומה ופתרונה

בליל ה-17 באוגוסט 1938, בשיאו של המרד הערבי, חטפה קבוצת מורדים ערבים את סגן-מפקד מחנה המעצר בעתלית, משה ליזרוביץ' יחד עם אשתו, גיסו ושלושת ילדיו הקטנים. המבוגרים נרצחו זמן קצר לאחר מכן, ואילו הילדים שוחררו לאחר מספר ימים. החטיפה, שזעזעה את היישוב העברי, נותרה בלתי-מפוענחת במשך שנים ארוכות. רק ב-1963 הצליח קצין המשטרה, רפ"ק שלמה בן-אלקנה, לגלות בדיוק מה קרה באותו הלילה וחשף את שרידי הקורבנות. 

ב-18.2.2021 ערכנו ערב עיון, שבחן את הפרשה על הבטיה השונים. 

הדוברים: שלומי שטרית – המרד הערבי והרקע לחטיפה; מודי שניר – חטיפת משפחת ליזרוביץ'; נאוה אגמון בן-אלקנה (בתו של שלמה בן-אלקנה) – סיפורה של החקירה; תמי ליזרוביץ'-ביטון (נכדתם של של משה וברוריה ליזרוביץ')– סיפור משפחתי/

קישור לספריו של בן-אלקנה, כולל זה המספר על חקירת המקרה.

מדים כחולים, שוק שחור: משטרת ישראל והשוק השחור, 1951-1950

מה זה "שוק שחור"? מה האתגרים שהוא מציב בפני משטרות? איך התמודדה משטרת ישראל עם המצב בתקופת הצנע? בהרצאה זו, מספר מפקד בית המורשת, רפ"ק ד"ר שלומי שטרית, על האתגרים המיוחדים, שניצבו בפני משטרת ישראל בתקופת הצנע. ההרצאה נערכה ב-11.2.2021

"הלו, זה רדיו?": משטרת ישראל והרדיו הפיראטי

רס"ב שחר לוי מבית המורשת מספר על תפקידה של היחידה לחקירת פשיעה כלכלית (יאל"כ) במאבק למיגור תופעת הרדיו הפיראטי.

לשמור על הצורר: יחידת "אייר" והשמירה על אדולף אייכמן

לאחר הבאתו לארץ, נמסר אייכמן לידיה של משטרת ישראל, שהייתה ממונה על שמירתו הבטוחה עד למתן פסק הדין במשפטו. בהרצאה זו, מספר פקד ד"ר יוסי המי על פעולתה של יחידת "אייר", שהייתה אחראית לביטחונו של העציר המפורסם ביותר בתולדות ישראל, ועל תפקידים נוספים שמילאה המשטרה בפרשה. ההרצאה נערכה בתאריך 26.11.2020.

למה משטרה? התפתחות השיטור המודרני

זה אולי נשמע מוזר – אבל שאלתם את עצמכם פעם, ברצינות (ולא בציניות), למה יש שוטרים? מה התפקידים המקוריים שלהם? ולמה בכל העולם – כמעט – הם לובשים מדים כחולים?


בהרצאה זו מציג מפקד בית המורשת, רפ"ק ד"ר שלומי שטרית, את ההיסטוריה העשירה, המסקרנת והמפתיעה של אכיפת החוק.

ההרצאה נערכה בתאריך 19.11.2020

הסימטאות כולן שלו: שיטור המקופים במשטרת ישראל

בהרצאה מספר ראש יחידת ההיסטוריה, רפ"ק אורי קוסובסקי, על אחת משיטות העבודה המעניינות והמיוחדות שהמשטרה אימצה בשנות השישים: שיטור המקופים.

ההרצאה נערכה בתאריך 12.11.2020

בטון, ברזל ומורשת: מצודות הטגארט בארץ ישראל

מצודות הטגארט, מבני משטרה מבוצרים שבנו שלטונות המנדט, הן מאפיין בולט וחריג בנוף הארץ-ישראלי. המצודות נוסדו במהלך מלחמת העולם השנייה, במסגרת מיזם הבנייה הציבורי הגדול ביותר של תקופת המנדט.


בהרצאה זו, סוקר מפקד בית מורשת משטרת ישראל, רפ"ק ד"ר שלומי שטרית, את הרקע להקמת המצודות, את סיפור בנייתן, את המאפיינים שלהן ואת תולדותיהן עד לימינו.


ההרצאה נערכה ב-30.9.2020, במסגרת קבוצת הפייסבוק "מבנים עתיקים_בתים נטושים".

איזה עיתון קוראים בבית? מפלגתיות, הדרה והגיוס למשטרה בשנות החמישים

האם שוטרים היו חייבים פנקס אדום? האם מפא"י מנעה מאנשי חירות להתגייס למשטרה? ומה קרה למנויי "ידיעות אחרונות" בלשכת הגיוס? מפקד בית מורשת משטרת ישראל, רפ"ק ד"ר שלומי שטרית, בהרצאה שעניינה גיוס שוטרים בשנות החמישים, כמקרה בוחן לאופן שבו הממשלה פעלה על מנת להגביל את הכניסה לשירותה בשנות העצמאות הראשונות.

ההרצאה נערכה במסגרת הסדרה "ז'בוטינסקי בסלון", בשיתוף מכון ז'בוטינסקי, בתאריך 17.8.2020.

תוצרת הארץ! אמצעי לחימה במחתרת

למה על רימון היד הראשון של ה"הגנה" הופיעה הספרה "1" בערבית? איך קשור ראש עיריית רמת-גן למפעל תחמושת סודי? והאם הבריטים חשבו, שרימונים עליהם מוטבע "USA" הגיעו מאמריקה?

רפ"ק אורי קוסובסקי ורס"ב זיו לבני עלו על השאלות האלה, בין היתר, בשיחה מרתקת שעניינה אמצעי החבלה, ששימשו את המחתרות בתקופת המנדט.

השיחה הוקלטה בתאריך 12.8.2020.

סיפורים מהסליק: תולדות הביטחון בעמק

כלי נשק, בין אם שימשו להגנה או להתקפה, הם מיצירות התרבות הבולטות של האנושות. בשיחה במוזאון בית שטורמן, סיפרו האוצר, סער נודל, ומפקד בית מורשת משטרת ישראל, שלומי שטרית, על ההיסטוריה של ההתיישבות והביטחון בעמק יזרעאל – ובארץ – באמצעות רובים, אקדחים ותת-מקלעים מאוסף המוזאון.

השיחה נערכה בבית שטורמן ביום חמישי, ב' באב תש"ף, 23.7.2020.

ירושלים של זהב: סיפורו של השיר, שהיה להמנון

בתקופה הרת-הגורל, שקדמה למלחמת ששת הימים, הופיעה בפסטיבל הזמר חיילת צעירה עם שיר חדש, מאת נעמי שמר. בהרצאה מספר רנ"ג אלי מגידיש, מדריך בבית המורשת ומורה דרך מנוסה, על קורותיו של של אותו פזמון, שנועד להנעים את זמנו של קהל בזמן המתנה לתוצאות תחרות זמר, והפך להמנון של “תקופת ההמתנה”. 

ההרצאה הוקלטה ערב יום ירושלים תש"ף, 25.5.2020

שומרים על הפרוזדור

בשנים הראשונות לקיום המדינה, גרמה ההסתננות לאיום ביטחוני ופלילי על תושבי ישראל. בהרצאה זו מספר רפ"ק אורי קוסובסקי על התמודדותה של משטרת ישראל עם התופעה באזור ירושלים, עד להקמת חיל משמר הגבול.

ההרצאה הוקלטה ערב יום ירושלים תש"ף, 21.5.2020, בבית מורשת משטרת ישראל.

משטרת ירושלים העברית

עם סיום המנדט נוסדה בירושלים משטרה עצמאית, נפרדת ממשטרת ישראל שקמה במקביל. בהרצאה זו מביא מפקד בית המורשת, רפ"ק שלומי שטרית, את סיפורה של משטרת ירושלים העברית והתפקידים שמילאה במהלך תקופת קיומה הקצרה.

ההרצאה הוקלטה ערב יום ירושלים תש"ף, 21.5.2020, בבית מורשת משטרת ישראל.

המאורעות שלא אירעו: משטרת המנדט באוקטובר 1933

בהרצאה זו מספר רפ"ק אורי קוסובסקי, ראש חוליית ההיסטוריה, על גל הפרות הסדר האלימות שפקדו את הארץ באוקטובר 1933. בניגוד לאירועים דומים, בשנים 1920, 1921 ו-1929, הצליחה משטרת המנדט להכיל את האלימות ולהביא לסיומה במהירות, ללא קורבנות חפים מפשע. 

ההרצאה הוקלטה ערב יום ירושלים תש"ף, 21.5.2020, בבית מורשת משטרת ישראל.

בעקבות "הידיד": וינגייט ופלגות הלילה המיוחדות בעין חרוד

ביוני 1938 ייסד "הידיד", אורד צ'רלס וינגייט, את פלגות הלילה המיוחדות (Special Night Squads), יחידה ייעודית ללחימה בטרור הערבי בצפון ארץ ישראל. במהלך תקופת פעילות קצרה, הביאה היחידה להישגים מבצעיים מרשימים ושינתה את הדרך, שבה נלחמו מדינות המערב בגרילה וטרור.

בהרצאה זו, שנערכה במסגרת סיור וירטואלי בבית חיים שטורמן, סוקר רפ"ק שלומי שטרית את סיפורה של היחידה ואת ההשפעות, שיש לה עד לימינו.

בחזית העורף: המשטרות במלחמת העצמאות

במלחמת העצמאות פעלו בארץ שלוש משטרות שונות ונפרדות: משטרת המנדט, משטרת ישראל ו…עוד משטרה אחת, שכנראה מעולם לא שמעתם עליה. בהרצאה יספר מפקד בית המורשת, רפ”ק שלומי שטרית, על שוטרות ושוטרי תש”ח והתפקידים אותם מילאו, באותה תקופה הרת-גורל.

לשכה 06: לחקור את השטן

לפני 60 שנה פתחה משטרת ישראל בחקירה המורכבת בתולדותיה, שנועדה להביא להעמדתו לדין של הפושע הנאצי אדולף אייכמן. לצורך זה, נוסדה “לשכה 06”, יחידה מיוחדת שנועדה לתכלית אחת בלבד: לחקור את השטן.

הרצאתו של פקד ד”ר יוסי המי עסקה בסיפור היחידה והמשרתים בה ובראיות, אשר הביאו להרשעתו בדין של אייכמן.

בודק...