בית מורשת משטרת ישראל
משטרת ישראל תמיד שם: בשגרה ובשעת חירום, במלחמה ובשלום, בעתות מצוקה ובחגיגות המונים. אבל סיפוריהם של השוטרות והשוטרים, שנטלו חלק באירועים המשמעותיים ביותר בתולדות המדינה, אינו מוכר דיו.
הפודקאסט “סיפורים מהניידת” נועד למלא את החסר הזה, ולהביא בפניכם את החלקים הפחות-מוכרים בסיפורה של מדינת ישראל.
הפודקאסט הופק בעזרתה של רשת עושים היסטוריה. מנחה: יותם שטיינמן.
האזנה נעימה!
פרק 6: מי הרג את הרוזן ברנדוט?
ב-17 בספטמבר 1948 התנקשו ארבעה גברים חמושים במתווך מטעם האו”ם לארץ ישראל, הרוזן פולקה ברנדוט. מותו של ברנדוט גרם לסערה בין-לאומית עזה, והוביל את משטרת ישראל לאחת החקירות הרגישות והחשובות בתולדותיה. למרות זאת, נסגרה החקירה כעבור זמן קצר.
בפרק זה יספר רב-פקד ד”ר שלומי שטרית איך התבצעה החקירה, מדוע נסגר התיק, איך קרה שהמתנקשים לא נלכדו מעולם, ומה התגלית המרעישה בפרשה, שהתרחשה 70 שנה לאחר הירי בירושלים…
פרק 5: “לשכה 06” וחקירתו של אדולף אייכמן
אדולף אייכמן, ממארגני רצח היהודים בשואה, טען להגנתו כי היה רק “בורג קטן” וכי רק מילא אחר פקודות. כדי להפריך את דבריו ולהביא להרשעתו, הקימה המשטרה יחידת חקירות מיוחדת, שעסקה במשך כתשעה חודשים באיסוף ראיות ובחינתן.
בפרק זה נשמע על סיפורה של היחידה והחקירה, שעד כה נותרה בצל. יותם שטיינמן שוחח עם פקד ד”ר יוסי המי, מחבר הספר “לשכה 06”, ועם סנ”צ (בדימ.) מיקי גולדמן, שהיה אחד החוקרים הבולטים ביחידה.
פרק 4: מה קורה באמת במז”פ?
הזיהוי הפלילי הוא, לכאורה, אחד מתפקידי המשטרה היותר מוכרים לקהל הרחב, בזכות אין-ספור סדרות טלוויזיה וסרטי קולנוע.
אבל כמה, ממה שמופיע על המסך, באמת קורה במציאות? איך ניגשים החוקרים לזירת פשע? מהי חלוקת התפקידים ביניהם? איך בכלל מגיעים להיות עובד מז”פ?
כל זאת, ועוד, בפרק זה של הפודקאסט, בו שוחח יותם שטיינמן עם רב-פקד עמית כהן ורב-פקד יעקב משיח.
לכאורה, אפשר לחשוב שחקירת פושעי מלחמה נאצים והרשעתם, בשנים הראשונות שאחרי קום המדינה ,היא עבודה מובנת מאליה, ואולי אף קלה. הרי הפשע ברור, ועדויות יש בשפע, לא? רב-פקד אורי קוסובסקי, ראש חוליית ההיסטוריה באגף ההדרכה של משטרת ישראל, שוטח את השתלשלות העניינים המורכבת של הסוגיה.
היום אנחנו מסתכלים על אישה במדי שוטרת כדבר שגרתי, אך לא כל-כך מזמן זה היה מחזה בלתי נתפס. מי הובילו את השינוי? מתי נשים החלו להשתלב גם בתפקידים מבצעיים במשטרה? ולאן עוד אפשר להתקדם? כל זה ועוד בפרק, בו מתארחות תת-ניצב יפעת שקלר וניצב-משנה הדס שפירא מדמוני.
היחידה המשטרתית המיוחדת – ימ”מ – היא חוד החנית של מדינת ישראל בלחימה בטרור. פרק זה מביא את סיפור אחד האירועים הדרמטיים בתולדות היחידה, המבצע לחילוץ בנות הערובה ב”אוטובוס האמהות”, בשנת 1988.
על האירוע יספרו ניצב (גימ.) דוד צור ואלי אמסלם, לוחמים שהשתתפו בחילוץ.
בפרק מס’ 18 בפודקאסט (המומלץ!) של “היסטוריה גדולה, בקטנה” התארח מפקד בית המורשת, רפ”ק שלומי שטרית. בפרק עסקנו במספר שאלות חשובות, כמו: מתי קמה משטרת ישראל? מי היחידה המיוחדת, שלחמה בירושלים בתש”ח? ולמה, באמת, משמש השרוך שעל המדים?
כתובת:
בית מורשת משטרת ישראל,
המכללה הלאומית לשוטרים,
שדרות וירג’יניה 1,
אזור תעשיה בית-שמש מערב.
טלפון:
02-5788263
דוא”ל:
moreshet@police.gov.il
© כל הזכויות שמורות לבית מורשת משטרת ישראל 2019
כתובת:
בית מורשת משטרת ישראל,
המכללה הלאומית לשוטרים,
שדרות וירג’יניה 1,
אזור תעשיה בית-שמש מערב.
טלפון:
02-5788263
דוא”ל:
moreshet@police.gov.il
© כל הזכויות שמורות לבית מורשת משטרת ישראל 2019