בית מורשת משטרת ישראל
בשנת 1856 הסתיימה מלחמה בין תורכיה לרוסיה, שלימים נקראה "מלחמת קרים". המלחמה הסתיימה בתיווך המעצמות האירופאיות של אותה התקופה ולא בניצחון חד משמעי של מי מהצדדים, אך בסיומה מעמדה של תורכיה נחלש מאוד, דבר שבא לידי ביטוי גם כאן, בארץ ישראל.
אוסטריה, צרפת, איטליה, אנגליה ורוסיה החלו להתבסס בארץ. הן התבססו בעיקר בירושלים, אך גם בערים אחרות. הן בנו בתי-ספר, בתי-חולים, סוכנויות דואר וקונסוליות. עקב חולשתם של התורכים דרשו מעצמות אלו וגם נענו, שנתיני ארצותיהם ששוהים בארץ ישראל יהיו תחת חסותם. וכך, כנסיות למשל, עברו לחסות בצלן של המעצמות. במקביל, בתקופה זו חלה עליה גדולה מאוד של ביקורי צליינים נוצרים בארץ ישראל.
הרוסים רכשו בירושלים שטח גדול ובנו עליו מתחם גדול (זהו מגרש הרוסים, עליו נרחיב בפעם אחרת). אתר זה היה מיועד בעיקר לצליינים. גם בנצרת, עיר נוספת המקודשת לנצרות (שם התבשרה מרים על התעברותה), הקימו הרוסים אכסניה לצליינים. האכסניה הייתה מבנה מרשים שצורתו מחומש בן שתי קומות, ובמרכזו חצר גדולה בעלת שתי כניסות: כניסה מפוארת להולכי רגל, וכניסה לכלי רכב. המתחם נבנה בסמוך לכנסיית "גבריאל הקדוש". תושבי נצרת, נוצרים ברובם אך גם מוסלמים העניקו למתחם את הכינוי "מוסקוביה", בשל זהות משתמשי המקום – המקום של האנשים שבאים ממוסקבה.
בשנת 1918 השלים הצבא הבריטי את כיבוש ארץ ישראל. ממשלת בריטניה סירבה להכיר במשטר הקומוניסטי, ששלט ברוסיה באותה תקופה, כשלטון חוקי. ולכן, כאן , בארץ ישראל הפקיעה לעצמה נכסים שהיו שייכים לרוסיה. בין היתר הפקיעה את נכסי הכנסייה הרוסית בארץ והעבירה את חלקם לשירותם של הצבא ושל המשטרה. ב-14.5.1948 קמה מדינת ישראל. משטרת ישראל שנוסדה יחד עמה, ירשה את תחנות המשטרה והיא ממשיכה להשתמש במתחם ה"מוסקוביה" עד היום.
דבר נוסף: במאמר קצר זה נחשפנו לאיבה בין אנגליה לרוסיה. במאה התשע עשרה היו לא מעט משפחות מלוכה באירופה. הן באו בקשרי נישואים זו עם זו ועקב כך נוצרו לא מעט מצבים אבסורדיים. לדוגמה, ממש בזמן שבו אירעה המהפכה הרוסית והאנגלים כאמור לא הכירו בשלטונם, היה קשר נישואים בין משפחת המלוכה הבריטית לבין משפחת הצאר. מלכת אנגליה בימינו, אליזבת השנייה נשואה לפיליפ. דודתו של פיליפ מצד אמו הייתה נשואה לאדם ממשפחת הצאר הרוסי. במהפכה הרוסית היא הוצאה להורג. הרבה קודם למותה הטראגי היא ביקשה שבמותה תיקבר בירושלים, ובדרך לא דרך הגיעה גופתה לירושלים ונקברה בהר הזיתים. לימים, אחותה אמו של פיליפ, נפטרה ולפני מותה ביקשה גם היא להיקבר לצידה של אחותה ואכן לאחר מותה נקברה בהר הזיתים.
כתובת:
בית מורשת משטרת ישראל,
המכללה הלאומית לשוטרים,
שדרות וירג’יניה 1,
אזור תעשיה בית-שמש מערב.
טלפון:
02-5788263
דוא"ל:
moreshet@police.gov.il
© כל הזכויות שמורות לבית מורשת משטרת ישראל 2019
בית מורשת משטרת ישראל
بيت تراث شرطة إسرائيل
Israel Police Heritage Centre
כתובת:
בית מורשת משטרת ישראל,
המכללה הלאומית לשוטרים,
שדרות וירג’יניה 1,
אזור תעשיה בית-שמש מערב.
טלפון:
02-5788263
דוא"ל:
moreshet@police.gov.il
© כל הזכויות שמורות לבית מורשת משטרת ישראל 2019