בית מורשת משטרת ישראל

ראש משפחת הביטחוניסטים – אסמאעיל קבלאן

אסמאעיל קבלאן נולד בשנת 1922 באזור סווידא (הר הדרוזים) בדרום סוריה. מגיל צעיר התעניין בשירות צבאי ואחרי פלישת הבריטים לסוריה, בשנת 1941, הוא התגייס לשירות בצבא הבריטי ונותר בו עד לנסיגתם והפיכת סוריה למדינה עצמאית.

עם קבלת העצמאות, גוייס קבלאן כקצין לצבא הסורי ושימש בו כסגן מפקד פלוגת חיל רגליים. בסוף 1947 הקימה הליגה הערבית את "צבא ההצלה", ובמסגרת זו הוקם גדוד דרוזי בפיקוד הקולונל שכיב ווהאב. קבלאן התגייס לשורות הגדוד כמפקד פלוגה ובחודש אפריל 1948 נטל חלק בפעולה הקרבית היחידה של הגדוד – הקרב בקיבוץ רמת יוחנן. קרב זה הסתיים באי-הכרעה ברורה, אך עלה לשני הצדדים באבידות קשות.

אחרי הקרב יצרו מספר דרוים תושבי הגליל, קשר עם קבלאן וקצינים דרוזים אחרים והזמינו אותם לפגישה סודית עם בכירי ארגון "ההגנה" ובהם משה דיין, שאחיו נהרג בקרב רמת יוחנן. דיין הבהיר שאינו מחפש נקמה אלא הבנות והצדדים הגיעו להבנה שיותר לא תתקיים לחימה בין הצדדים. הגדוד הדרוזי נסוג ברובו מהארץ ושב לסוריה, אך עם חזרתו לביתו, נאלץ קבלאן לברוח עקב שמועות שהוא בגד באנשיו. הוא וכמה מחבריו החליטו לעזוב את סוריה ולעבור לישראל וכך עשו: הם חצו את הגבול ללבנון ומשם המשיכו דרומה עד לכפר חורפיש.

עם כיבוש חורפיש ע"י כוחות צה"ל, נעצר קבלאן, אך שוחרר תוך יומיים ע"י קציני "ההגנה" שהכירו אותו מהשיחות אחרי קרב רמת יוחנן. הוא התגייס לצה"ל כקצין ביחידת המיעוטים, ושירת בו עד 1954. אחרי שחרור מהצבא עסק בפעילות מודיעינית במשך מספר חודשים, שאחריהם התגייס לשורות החיל החדש שהוקם במשטרת ישראל: משמר הגבול.

אסמאעיל קבלאן שירת כמפקד מחלקה ולאחר מכן כמפקד פלוגה בפרוזדור ירושלים ועסק בעיקר בשני תחומים: לחימה במסתננים שחדרו לשטח ישראל במטרה לבצע פיגועים; וחיזוק הקשר עם יישובי הספר שברובם התגוררו עולים חדשים שמצבם הכלכלי היה קשה.

קבלאן, דווקא עקב היותו דרוזי, הפך לבורר מקובל בסכסוכים בין יישובים ומשפחות במושבי-העולים, ונחשב לאדם הגון וטוב. ב-1958, כשסכסוך משפחות במושב זכריה הפך לקרב יריות שנהרגו בו שני תושבים, היה זה קבלאן שהצליח להרגיע את הרוחות ולהביא למעצרם של האחראים.

בתחום הלחימה בטרור הפך קבלאן לאגדה שכן הצליח לחסל את מצטפא סמואלי, אחד מבכירי הפדאין שפעלו באזור ירושלים, ושכוחות צה"ל ניסו ללוכדו במשך שנים.

שירותו במשמר הגבול נמשך כ-26 שנים, ובשנת 1980 הוא פרש לגמלאות – פרישתו שהופסקה זמנית עם גיוסו לשירות מילואים בצה"ל בתקופת מלחמת לבנון הראשונה. הוא יצא לגמלאות באופן סופי בגיל 62, והפך לעאקל (איש דת דרוזי).

הקשר שלו למשטרה והביטחון לא נגמר עם פרישתו לגמלאות: בנו ג'האד התגייס גם הוא לשורות משטרת הגבול והגיע לדרגת תנ"צ ומפקד מג"ב בירושלים. בנוסף, אחד מנכדיו וכן בעלה של נכדתו משרתים עד היום כקצינים במשטרת ישראל. נכד נוסף הינו הדרוזי הראשון שסיים קורס טיס, ושירת כנווט במטוס קרב.

אסמאעיל קבלאן הלך לעולמו בגיל 85, בשנת 2007.ראש משפחת הביטחוניסטים – אסמאעיל קבלאן.

מאמרים מומלצים

אודי שטיינוול, מתוך אתר פיקיויקי

יועץ הקבורה

סיפורו של בעל מקצוע ייחודי בעולם הפשע הישראלי, והאופן שבו "פוצח" מעשה רצח על ידי חוקרי המשטרה.

קרא עוד»
בודק...