בית מורשת משטרת ישראל
מאת רפ"ק אורי קוסובסקי
אין מאפיין בולט יותר למשטרה, מאשר המדים שלובשים השוטרים. צבע המדים, צורתם, הסמלים שיש עליהם – כולם מוכרים לאזרחים ברמה כזו, שאנשים בדרך כלל לא משקיעים מחשבה נוספת בשאלה, מאיפה הם באו, מה המקור שלהם, ומדוע הם נראים כפי שהם נראים.
למשל, מדוע משטרות בכל העולם בחרו דווקא במדים בגוונים שונים של כחול?
הסיבה לכך קשורה בתמונה למעלה, בה נראה שוטר מבריטניה, המדינה בה המציאו את השיטור המודרני (מתי? ב-1807, עפ"י הסקוטים; או ב-1829, עפ"י משטרת לונדון. הם עדיין מתווכחים מי היה קודם…).
עד להקמת ארגוני המשטרה המודרניים הראשונים, היה הצבא אחראי לאכיפת הסדר הציבורי, במיוחד במקרים של הפגנות או מהומות. שר הפנים הבריטי, רוברט פיל, שיזם את הקמת המשטרה בלונדון, סבר שכדי לוודא שהציבור יבין שהגוף החדש הוא שונה בתכלית מהצבא, והוא אזרחי במהותו, מן הראוי להבטיח שהופעתו החיצונית של השוטר תהיה שונה מזו של החייל. הפתרון הטוב והפשוט ביותר לכך, היה צבע המדים: מדי הצבא הבריטי באותה עת היו אדומים. פיל סבר שצבע כחול הוא שונה מאדום במידה כזו, שההבחנה בין שוטר לחייל תהיה קלה, וכך נבחר צבע מדיה של המשטרה הרשמית הראשונה. המשטרות שקמו בהמשך, הלכו ברובן בעקבות המשטרה הראשונה. כלומר, המשטרה בארץ לובשת כחול, כי בבריטניה הצבא לבש מדים אדומים בשנת 1829…
אבל לא כל שוטר בריטי לבש כחול. יחידות המשטרה במושבות הבריטיות השונות, שמילאו תפקידים צבאיים-למחצה ופעלו כמעין "אגרוף" להבטחת יציבות השלטון האימפריאלי, השתמשו במדי צבא, או בכאלה הדומים להם מאוד.
בארץ ישראל, לבשו אנשי משטרת המנדט מדי חאקי, זהים לחלוטין למדי העבודה של הצבא הבריטי. ההבדל העיקרי היה הכובע שחבשו השוטרים: כובע מצחיה כחול, או כובע שעם, לשוטרים בריטיים, ו"קולפאק" לשוטרים בני הארץ.
מדים אלה הוסיפו לשמש את משטרת ישראל גם אחרי שהבריטים עזבו. נוהג נוסף שהבריטים הותירו אחריהם, היה קיומן של שתי חליפות מדים – מדי קיץ ומדי חורף. כל שוטר נדרש להחזיק חליפות מדים משני הסוגים, ובתאריך קבוע ושרירותי, נדרשו שוטרים לחדול מללבוש מדי קיץ, ולעבור ללבוש מדי חורף, ולהפך. העובדה שהעונות לא מתחשבות בתאריכים שרירותיים, לא העלתה ולא הורידה – ובעונת הסתיו, שבארץ עשויה להיות חמה למדי, ניתן היה לראות שוטרים לובשים מדים מצמר עבה…
בשנת 1958, כאשר יוסף נחמיאס נכנס לתפקידו כמפקח הכללי, הוא יזם שורה של רפורמות במטרה לשפר את המשטרה, תוך צמצום חלק מהמסורות המנדטוריות שאפיינו אותה. אחד האמצעים להמחיש את השינוי, היה החלפת מדי החורף של השוטרים. את מדי הצמר החליפה המשטרה בחליפות מחויטות, בדומה לאלה של השוטרים הלונדונים. לפחות על הכובע המעוגל של ה"בובי" ויתרו לנו…
בשנת 1971 עשו המדים האלה היסטוריה, כשלקחו חלק בזכייה בפרס גלובוס הזהב וכמעט שגם באוסקר. מי שלבש אותם היה השוטר אברהם אזולאי, בגילומו האלמותי של שייקה אופיר.
שוטרי המקוף, שסיירו ברחובות הערים בארץ בשנות ה-60 וה-70, לבשו את המדים המהודרים הללו בתקופת החורף (לפי הגדרת לוח השנה, לא החזאי). התוצאה הייתה, ששוטר שהתחיל את המשמרת כשהוא נאה ומחויט, סיים אותה פעמים רבות כשהוא רטוב מזיעה.
היום, מדי המשטרה תפורים מבדים מתקדמים, "נושמים" ואלסטיים, שמתאימים הרבה יותר לאקלים הארץ-ישראלי. מהמדים המנדטוריים נשארו לנו שתי מזכרות, עליהן עוד נספר לכם: כובע המצחיה והשרוך.
כתובת:
בית מורשת משטרת ישראל,
המכללה הלאומית לשוטרים,
שדרות וירג’יניה 1,
אזור תעשיה בית-שמש מערב.
טלפון:
02-5788263
דוא"ל:
moreshet@police.gov.il
© כל הזכויות שמורות לבית מורשת משטרת ישראל 2019
בית מורשת משטרת ישראל
بيت تراث شرطة إسرائيل
Israel Police Heritage Centre
כתובת:
בית מורשת משטרת ישראל,
המכללה הלאומית לשוטרים,
שדרות וירג’יניה 1,
אזור תעשיה בית-שמש מערב.
טלפון:
02-5788263
דוא"ל:
moreshet@police.gov.il
© כל הזכויות שמורות לבית מורשת משטרת ישראל 2019