מורשת המשטרה בישראל – סדרת הרצאות מקוונות
מוזמנים לסדרת הרצאות מקוונות, שיחשפו בפניכם פרקים מרתקים בתולדות השיטור וביטחון הפנים בארץ!
בית מורשת משטרת ישראל
סמל דו הקיום – חנא חדאד
סנ"צ (גימ.), ח"כ לשעבר והקונסול חנא חדאד נולד בשנת 1919 (לפי מקור אחר נולד בשנת 1917).
חנא חדאד נולד בכפר טורעאן שבגליל התחתון, הוא בן למשפחה גדולה שרוב בניה מתגוררים בנצרת וסביבתה. בשנת 1937 התגייס למשטרת המנדט והתקדם במהירות בסולם הדרגות כך שהפך להיות קצין בתוך 3 שנים מגיוסו, קצב קידום כמעט חסר תקדים במיוחד לשוטר שאינו בריטי.
במהלך המערכה הבריטית במדבר המערבי במלחמת העולם השנייה, כשהדפו הבריטים את האיטלקים והגרמנים ממצרים ללוב, ואחר כך לטוניסיה, הבריטים הקימו מחדש את כוח המשטרה האזרחית במקום, לשם כך העבירו ללוב מספר קציני משטרה דוברי ערבית מהטריטוריות שבשליטתם ובהן גם ארץ ישראל – חנא חדאד הצעיר היה בין אלה שנשלחו במסגרת משימה זו ולשם כך הוא סופח למשך שנתיים לצבא הבריטי.
בשנת 1944 הסתיים סיפוחו של חדאד והוא שב לשרת במערך החקירות של משטרת המנדט בארץ, במחלקת החקירות הפליליות של ה-CID שהייתה מוכרת בשם "הבולשת הבריטית".
עם פירוק המנדט הבריטי, סיים חדאד את שירותו המשטרתי באופן זמני, כי כעבור שנה וחצי בלבד הוא שב ללבוש את המדים אבל הפעם כקצין במשטרת ישראל.
בשנותיו הראשונות במשטרה שימש חדאד כראש צוות חקירות ומודיעין במחוז טבריה, לאחר מכן בין השנים 1953 ועד 1968 (להוציא הפסקה של שנה אחת, שנת 1955, שבמהלכה פיקד על תחנת מג'ד אל-כרום), שימש כמפקד תחנת שפרעם.
אחרי סיום תפקידו בשפרעם, שב חדאד לעסוק בתחום המומחיות המקורי שלו: חקירות ומודיעין: הוא שימש כקצין לשכת תפקידים מיוחדים בנפת עכו מ-1968 עד 1969, ואז מונה לראש מחלק חקירות במרחב חיפה. בשנת 1974 מונה לקצין חקירות מיעוטים לפשעים חמורים במטה המחוז הצפוני (תפקיד ייחודי, שנועד להתמודד עם תופעות פשיעה מורכבות) ובו שימש עד לפרישתו לגמלאות, בשנת 1976.
לאורך שנותיו במשטרה, עמד חדאד בראש מספר צוותי חקירה מיוחדים והיה אחראי לפיצוח מספר מקרים פשע חמורים ומורכבים. שירותו במשטרה נמשך למעלה מ-38 שנים – מהן 27 במשטרת ישראל.
אחרי פרישתו המשיך חדאד לשמש בתפקידים ציבוריים, והוא כיהן כיועץ לענייני ערבים במשרד המשטרה באמצע שנות השמונים וכקונסול במסגרת משלחת ישראל לאו"ם.
חדאד נכנס לחיים הפוליטיים ושימש כחבר כנסת מטעם מפלגת העבודה במהלך הכנסת ה-13.
חדד נפטר בשנת 2020 והותיר אחריו מורשת של דו קיום, שכן קידם דו קיום לכל אורך דרכו הציבורית, במשטרה ומחוצה לה, פעל רבות לשילוב בני מיעוטים במשטרה – והיה מהראשונים שפעלו לגיוס נשים ערביות לשירות במסגרת משטרת ישראל. חדאד ומשפחתו היוו דוגמא אישית בכל הנוגע להשתלבות במדינה ובמשטרה ורבים מבני משפחתם שירתו ומשרתים במשטרה עד היום.
מאמרים מומלצים
מוזמנים לסדרת הרצאות מקוונות, שיחשפו בפניכם פרקים מרתקים בתולדות השיטור וביטחון הפנים בארץ!
עשרים שנה שירתי במשטרת ישראל. השתחררתי ב-1 במאי 1981 בדרגת ניצב משנה. הייתה לי הזכות לבסס את שירותן של הנשים במשטרת ישראל. משנה לשנה גדל מספר השוטרות ונוספו להן תפקידים חדשים ומשימות נכבדות. יותר מ-22 אחוז מכלל המשרתים כיום במשטרת ישראל הן נשים, 23 אחוז מן הקצונה הן קצינות. כאשר התגייסתי רווחה הדעה שאין לתאר נשים במשטרה. כאשר השתחררתי היה ברור לכול שאין לתאר את המשטרה בלי נשים.
דוד קראוס עלה ארצה מהונגריה, לאחר ששרד את אימי השואה. בישראל פתח בקריירה משטרתית מפתיעה, שהתחילה כנהג תובלה והסתיימה בלשכת המפקח הכללי.
מי היה עבדאללה אלאסעד, "אבו-שדאד", ומדוע עניין מותו, בשטח ירדן, את משטרת ישראל?
אם הייתם מסתובבים בארץ ישראל של תקופת המנדט, לא הייתם מתקשים לזהות את השוטרים: על ראשו של כל אחד מהם היה "קוֹלְפָּאק": כובע גלילי, עשוי
כתובת:
בית מורשת משטרת ישראל,
המכללה הלאומית לשוטרים,
שדרות וירג’יניה 1,
אזור תעשיה בית-שמש מערב.
טלפון:
02-5788263
דוא"ל:
moreshet@police.gov.il
© כל הזכויות שמורות לבית מורשת משטרת ישראל 2019
בית מורשת משטרת ישראל
بيت تراث شرطة إسرائيل
Israel Police Heritage Centre
כתובת:
בית מורשת משטרת ישראל,
המכללה הלאומית לשוטרים,
שדרות וירג’יניה 1,
אזור תעשיה בית-שמש מערב.
טלפון:
02-5788263
דוא"ל:
moreshet@police.gov.il
© כל הזכויות שמורות לבית מורשת משטרת ישראל 2019