בית מורשת משטרת ישראל
האם חשבתם פעם על מי בעצם מפקח המפקח הכללי של המשטרה?
ואיך בעצם נקבעו צורת הדרגות של משטרת ישראל ושמותיהן?
על שאלות אלו ועוד ננסה לענות במאמר שלפניכם.
כחלק מהערכות להקמתה של מדינת ישראל יצאה פקודה של דוד בן גוריון, יו"ר הנהלת המוסדות הציוניים, כבר במרץ 1948, להקמת אגף המשטרה שיפעל ככח אוטונומי ועצמאי תחת ארגון ההגנה. יש לזכור כי בשלב זה המנדט הבריטי עדיין היה בתוקף, לעומת ארגון ההגנה שפעל כארגון מחתרתי עצמאי תחת חסות מוסדות היישוב היהודי. המשטרה בארץ הייתה עדיין בחסות המנדט הבריטי ופעלה בהתאם לפקודות המנדט. מובן היה איפה, שעם הקמת המדינה, לפחות בשלבים הראשונים תמשיך המשטרה לפעול בהתאם לפקודות הארגון של משטרת המנדט כולל נושא התפקידים והדרגות.
כבר מרגע הקמתה הושפעה משטרת ישראל משני גופים: משטרת המנדט הפועלת בהתאם למדיניות הבריטית, בה פעלו והתחנכו ראשוני השוטרים, וצבא ההגנה לישראל (צה"ל) שהיה הגוף האחראי על המשטרה בזמן הקמתה, ומאז ועד היום מהווה גוף ביטחוני מקביל הפועל בשיתוף פעולה ובממשקי עבודה רבים ומגוונים עם המשטרה.
טבעי, אם כך, שדרגות המשטרה יושפעו באופן ישיר הן ממשטרת המנדט והן מצבא ההגנה לישראל. ברבות השנים ירדה השפעת משטרת המנדט והשפעתו של צה"ל גדלה.
הוחלט כי בדומה למשטרת המנדט תהווה דרגת קצין-המשטרה הבריטי, האינספקטור (inspector) ובעברית – מפקח, בסיס לכל דרגות הקצונה במשטרה, החל מדרגת הקצונה הזוטרה ביותר "מפקח שני", עבור דרך הקצונה הבכירה "מפקח המחוז" ועד דרגתו של הקצין הבכיר ביותר "מפקח כללי".
צורת הבסיס של הדרגות במשטרת המנדט נראתה ככוכב משונן לדרגת הקצונה הזוטרה ובתוכו שלושה עיגולים, סמל לנסיכויות המרכיבות את משפחת המלוכה הבריטית וצורת כתר לדרגת הקצונה הבכירה יותר. כאשר הפכה משטרת המנדט למשטרת ישראל, הוחלפו צורות הדרגות: הכוכב המשונן נשמר אך בתוכו הוטבע סמל הכוכב המשושה בצורת מגן דוד ואילו הכתר שונה והוסב לסמל הדרגה המקבילה בצה"ל הלא הוא עלה הגפן. (בצה"ל הוחלט על אימוץ עלים מעצי שבעת המינים כסמל הדרגות: עלי זית, עלה הגפן או עלה התאנה למדי הב' בדרגות המקבילות).
בעוד שבצה"ל לא הונהגו דרגות אלוף-המשנה ותת-האלוף בדרגות הבכירות בשלב ראשון, במשטרת ישראל הונהגו כל הדרגות המוכרות כיום. יוצאת דופן הייתה הדרגה המקבילה לתת-ניצב ובשמה המקורי: "עוזר המפקח הכללי". דרגה זו עוצבה כעלי גפן ולצדם שלושה כוכבים קטנים הממוקמים בצורת סגול.
בנובמבר 1958 התקבלה החלטה לעדכן את שמות הדרגות של משטרת ישראל. בעיתון מעריב תחת הכותרת "פקדים וניצבים" פורסמה ידיעה שלפיה "עוד אחד מהשרידים המובהקים של תקופת המנדט הבריטי נעלם הבוקר ממשטרת ישראל עם הנהגת כינויים עבריים מובהקים לדרגות הקצונה במשטרת ישראל, דרגת המפקח נשארה הדרגה הנמוכה ביותר כיוון שהחוק קובע מפורשות את המילה מפקח וכן נשארה דרגת המפקח הכללי הדרגה הגבוהה ביותר. השם פקד נתקבל לפי הצעת האקדמיה ואילו השם ניצב נתקבל לפי הצעתו של מר מ. דובשני, מנהל בי"ס נוף-ים על פי האמור בספר מלכים".
בשנת 1971 הוחלט להפוך את המפקח הכללי לתיאור התפקיד ולהוסיף את דרגת רב-הניצב לסל הדרגות המשטרתי. כך נשארה דרגת המפקח בלבד זיכרון למשטרת המנדט ואילו המפקח הכללי הפך לתפקיד והופרד מהדרגה שהפכה כאמור ל"רב ניצב"
כתובת:
בית מורשת משטרת ישראל,
המכללה הלאומית לשוטרים,
שדרות וירג’יניה 1,
אזור תעשיה בית-שמש מערב.
טלפון:
02-5788263
דוא"ל:
moreshet@police.gov.il
© כל הזכויות שמורות לבית מורשת משטרת ישראל 2019
בית מורשת משטרת ישראל
بيت تراث شرطة إسرائيل
Israel Police Heritage Centre
כתובת:
בית מורשת משטרת ישראל,
המכללה הלאומית לשוטרים,
שדרות וירג’יניה 1,
אזור תעשיה בית-שמש מערב.
טלפון:
02-5788263
דוא"ל:
moreshet@police.gov.il
© כל הזכויות שמורות לבית מורשת משטרת ישראל 2019