בית מורשת משטרת ישראל
הלוחם: אסף חפץ
המפקח הכללי השניים עשר, 1994 – 1997
כאשר הגעתי, הייתה שם מחלקה מבוססת על אנשי מג"ב. לא ראיתי הבדל גדול ביניהם לבין פלוגה רגילה. מבחינתי, היה צריך לבנות את הכול מחדש. היה צורך להקים גם מערך הדרכה שלם שיתבסס על אנשי מקצוע, מערך שיכשיר ויבנה לוחם עם יסודות ותכונות פיסיות ומנטליות אשר יתאימו לסוג כזה של יחידה[…] נבנה מערך שכלל את המחלקות המבצעיות, את היחידות התומכות: כלבנים וצלפים, את מערך המטה וכן את הניהול והארגון. מה שהכי חשוב: הוקמה מערכת הדרכה ובה קצין קליעה וקצין ספורט, וקצינים שעסקו בכל הנושאים ההדרכתיים ביחידה.חפץ החל לפתח מערך הכשרה ליחידה וגייס אליה לוחמים, בוגרי צה"ל והשב"כ. למעשה, ניתן לומר כי הימ"מ קמה מחדש תחת מנהגתו של חפץ, במתכונת שונה מהקודמת. הרמה המבצעית שהיחידה השיגה הביאה לשיפור משמעותי ביכולותיה של המדינה, באמצעות משטרת ישראל, להתמודד עם תרחישי טרור קיצוניים מורכבים. במקביל הקנה הימ"מ למשטרה יכולות חדשות בטיפול בפשיעה החמורה. ביום 11 למארס 1978, בעת שירותו כמפקד הימ"מ, הגיע חפץ לאתר הפיגוע בכביש החוף עוד לפני הגעת כלל הכוחות מהיחידה. חפץ ניהל קרב פנים מול פנים מול המחבלים, ובמהלכו הרג שני מחבלים ושבה אחד. במהלך הקרב חפץ נפצע ואיבד את השמיעה באוזן אחת. בזכות גילוי אומץ הלב בעת הקרב, הוענק לחפץ עיטור האומץ מטעם משטרת ישראל, וכן הועלה לדרגת ניצב-משנה. לאחר תום שש שנות פיקוד על הימ"מ מונה חפץ למפקד היחידה המרכזית (ימ"ר) בתל-אביב, מה שהיה המפגש הראשון של חפץ עם המשטרה ה"קלאסית":
בגלל שלא הייתי חוקר נקטתי בדרכים מקוריות שהביאו להצלחות רבות…הימ"ר נתן לי ממד נוסף של המשטרה. נושא הלחימה בפשיעה הקשה, המאורגנת. זהו נדבך חשוב בתפקידי כמפכ"ל. כשהייתי מפכ"ל הוקמו יחידות מרכזיות בכל הארץ. הן הוקמו כתוצאה מהתובנות שהתפתחו אצלי לגבי היכולת של היחידה המרכזית של מחוז תל-אביב.בהמשך מילא חפץ שורה של תפקיד פיקוד ומטה, ובשנת 1985 מונה לתפקיד מפקד מרחב שפלה. בין השנים 1990-1987 שימש כעוזר ראש אג"מ וכראש אג"מ בפועל. עם סיום תפקיד זה הוענקו לו דרגות ניצב, והוא היה למפקד מחוז המרכז. ב-1 למאי 1994 התמנה חפץ למפקח הכללי השנים-עשר של משטרת ישראל. פחות משבוע לאחר כניסתו לתפקיד המפכ"ל ניהל חפץ את מבצע "אורך רוח", אל מול התבצרותם של עוזי משולם וחסידיו. כוחות המשטרה במקום הצליחו לשכנע את משולם לצאת מהבית, ורובם המכריע של המתבצרים נכנעו ללא התנגדות. מתבצר אחד, שירה לעבר מסוק משטרתי נורה למוות בידי צלף של הימ"מ.
זה היה מבצע מורכב, שכלל משא ומתן, שנוהל בצורה נכונה. זה השיג יוקרה רבה למשטרת ישראל והיווה כניסה טובה לתחילת הכהונה שלי למפכ"ל.בשנות כהונתו של חפץ סערו הרוחות בארץ במערבולת של פיגועים, הסכמים מדיניים והפגנות. המשטרה נאלצה להקצות משאבים רבים להתמודדות בלחימה בטרור, ובמקביל לתת מענה לאירועי הפרות סדר רבים, שכללו הפגנות בעד ונגד ההסכמים עם הפלסטינים. תהליך זה הגיע לשיאו ב-4 לנובמבר 1994, עם רציחתו של ראש הממשלה יצחק רבין בידי יגאל עמיר. משטרת ישראל נטלה חלק במעצר הרוצח ובחקירתו. כמו כן, אבטחה משטרת ישראל את מסע הלוויה של רבין, בו השתתפו מאות מוזמנים ואח"מים מכל רחבי העולם, במה שהיה לאחר מהמבצעים הגדולים בתולדות המשטרה. בעת כהונתו הוביל חפץ לאימוץ "המודל האסטרטגי" אשר נועד לייעל את פעילות המשטרה ולהעמיד מענה הולם לאתגרים, לתמורות ולשינויים במדינה, בחברה ובמפת הפשיעה. במסגרת יישום המודל הוקמו בשנת 1997 שני אגפים חדשים במשטרה: אגף המודיעין ואגף התנועה. ב-31 לדצמבר 1997 סיים חפץ את תפקידו כמפכ"ל. לאחר פרישתו מונה חפץ לתפקיד מנכ"ל חברת "שיטורית" שמתמחה במניעת גניבות כלי רכב. במקביל משמש חפץ כנשיא האגודה הישראלית למצנחי רחיפה, ולאחר מכן כיו"ר איגוד הטניס בישראל.
מאמרים מומלצים
בשנות החמישים הוציאה משטרת ישראל לאור עיתון משלה, בשם "999". העיתון
בניגוד לדעה הרווחת נשים שירתו במשטרת ישראל עוד בראשית ימיה בשנות החמישים. עוד פחות ידוע מכך הוא כי גם במשטרת המנדט שירתו נשים בודדות. אחת מאותם נשים מיוחדות היא רבקה ספירו.
ב-9.11.1951 פגש דוד בן-גוריון את סגל הפיקוד של משטרת ישראל. הדברים שאמר להם נותנים השראה לשוטרות ולשוטרים עד היום.
כתובת:
בית מורשת משטרת ישראל,
המכללה הלאומית לשוטרים,
שדרות וירג’יניה 1,
אזור תעשיה בית-שמש מערב.
טלפון:
02-5788263
דוא"ל:
moreshet@police.gov.il
© כל הזכויות שמורות לבית מורשת משטרת ישראל 2019
בית מורשת משטרת ישראל
بيت تراث شرطة إسرائيل
Israel Police Heritage Centre
כתובת:
בית מורשת משטרת ישראל,
המכללה הלאומית לשוטרים,
שדרות וירג’יניה 1,
אזור תעשיה בית-שמש מערב.
טלפון:
02-5788263
דוא"ל:
moreshet@police.gov.il
© כל הזכויות שמורות לבית מורשת משטרת ישראל 2019