בית מורשת משטרת ישראל

הגנרל – חסן פאיז אל-אדריסי

חסן פאיז אל-אדריסי נולד בשנת 1896, בן לענף של משפחת המלוכה הלובית, חמולת אל-סנוסי ששלטה בלוב עד עלייתו של מועמר אל-קד'אפי בשנת 1969, המשפחה התיישב בארץ ישראל באמצע המאה ה-19. אל-אדריסי שהיה בגיל מאוד צעיר, הצטיין בלימודיו ונשלח לאקדמיה הצבאית העות'מאנית באיסטנבול, כשסיים לימודיו הוסמך כקצין פרשים בצבא העות'מאני.

אל-אדריסי שירת בצבא העות'מאני לאורך מלחמת העולם הראשונה, אולם לאחר תבוסת העות'מאנים הוא הצטרף לצבא של הנסיך ההאשמי פיצל אבן-חוסיין-אבן-עלי, שניסה לכבוש את סוריה ולהקים בה ממלכה ערבית עצמאית. אולם גם פיצל הובס, על ידי הצרפתים, אז אל-אדריסי שב לארץ שאז היתה תחת המנדט הבריטי והם גיסו אותו כקצין ומפקד היחידה הבדווית שהוקמה במסגרת הז'נדרמריה הפלשתינאית בשנת 1921. גם לאחר שמונה ליחידה מפקד בריטי, אל-אדריסי המשיך לשרת בה כסגן מפקד היחידה והיה הגורם המשמעותי הראשון בבניית מערכת שיטור בנגב.

בשנת 1926 פורקו הז'נדרמריות ואז אל-אדריסי עבר לשרת במשטרה הרגילה, הפעם כסגן מפקד מרחב באר שבע, במחוז עזה של משטרת המנדט.

בשנת 1927 מונה אל-אדריסי כמפקד מרחב ג'נין ולאחר מכן כמפקד מרחב שכם. בשנת 1930 עבר אל-אדריסי לשרת כמפקד המרחב הכפרי של מחוז ירושלים, מחוז שהשתרע על שטח נרחב ביותר: הר-חברון בדרום ועד רמאללה בצפון, ומבית ג'ברין במערב ועד ים המלח במזרח. בתפקיד זה, למעט הפסקה קצרה, שירת אל-אדריסי במשך 18 שנים.

אל-אדריסי נחשב לאיש משטרה מצוין וגם בשנים שבהן הבריטים לא בטחו ברוב השוטרים הלא-בריטיים (כמו בתקופות של המרד הערבי בסוף שנות השלושים והמרד היהודי במחצית השנייה של שנות הארבעים), מעמדו של פאיז אל-אדריסי לא נפגע.

נאמנותו של אל-אדריסי לשלטונות המנדט השפיעה גם על בני משפחתו ואחיו הצעיר של אל-אדריסי התגייס אף הוא למשטרת המנדט ושירת בה כקצין עד נפילתו יחד עם שלושה מאנשיו בקרב עם קבוצה חמושה.

בשנת 1944 הצליח אל-אדריסי לתפוס, במבצע מהיר, קבוצת של צנחנים גרמנים וערבים שהוצנחו בסמוך ליריחו, במטרה לבצע פעולות ריגול וחבלה בארץ. חברי הקבוצה היו כולם ילידי הארץ והכירו אותה היטב, אך למרות זאת הצליח אל-אדריסי לתפוס את רובם ואף לסכל את תוכניתם.

בשנת 1947, לקראת סיום המנדט הבריטי, מונה אל-אדריסי כאחראי לביטחון על ידי הוועד הערבי העליון, בראשות המופתי, חג' אמין אל-חסיני. עקב כשלונם של אנשי המופתי לשלוט באופן אפקטיבי בשטחי ארץ ישראל במהלך הלחימה, היה תפקידו של אל-אדריסי סמלי במידה רבה.

בסוף המלחמה הורה מלך ירדן עבדאללה, על פיטורי כל הקצינים שמונו לתפקידם על ידי המופתי אז גם אל-אדריסי נאלץ לעזוב את תפקידו. ב-1953 הוא נענה לפנייתו של קרוב משפחתו הרחוק, המלך אדריס מלוב והתמנה למפקד המשטרה בלוב ושירת בתפקיד זה במשך מספר שנים, אחר כך הוא שב לביתו ביריחו.

אל-אדריסי השכיל לאורך שירותו ארוך השנים, לשמור על קשרים מצויינים עם בריטים, יהודים וערבים, ורבים זכו לבקר בבתיו ברמאללה ויריחו, והעריכו אותו כמארח נדיב. פאיז אל-אדריסי הלך לעולמו בשנת 1969, בגיל 73.

מאמרים מומלצים

הדו-תכליתי: שאול רוזוליו

שאול רוזוליו, המפכ"ל החמישי, ידע שאם החיים נותנים לך לימונים – תכין מהם לימונדה: בתקופת כהונתו נדרשה המשטרה להתמודד עם מגוון רחב של אתגרים חדשים, מלחימה בטרור ועד למאבק בשחיתות ציבורית. שורה של מהלכים, שיזם רוזוליו, שינו את פניה של המשטרה והפכו אותה לארגון דו-תכליתי, המסוגל לטפל בגוון רחב של נושאים במקביל.

קרא עוד»

איך קשורים מוצץ וחיתולים לפיענוח פרשת רצח?

היה זה חורף קר ואכזרי בבירת הנגב. הרוח המדברית היבשה הקפיאה את הדם בעורקים. הידקתי את הצעיף שעל צווארי ונכנסתי לחדר המדרגות של בניין ישן בשכונת עוני ופשע מוכת מצוקה. הכול שידר הזנחה, עזובה, יאוש: קירות מלוכלכים ומקולפים עתירי כתובות גרפיטי, תיבות דואר עקורות והרוסות, אריחים שבורים, לכלוך וזוהמה.

קרא עוד»

"מרתה לנעמי": סיפורה של נעמי שדמי

עשרים שנה שירתי במשטרת ישראל. השתחררתי ב-1 במאי 1981 בדרגת ניצב משנה. הייתה לי הזכות לבסס את שירותן של הנשים במשטרת ישראל. משנה לשנה גדל מספר השוטרות ונוספו להן תפקידים חדשים ומשימות נכבדות. יותר מ-22 אחוז מכלל המשרתים כיום במשטרת ישראל הן נשים, 23 אחוז מן הקצונה הן קצינות. כאשר התגייסתי רווחה הדעה שאין לתאר נשים במשטרה. כאשר השתחררתי היה ברור לכול שאין לתאר את המשטרה בלי נשים.

קרא עוד»
בודק...