יום השחרור שלי מאושוויץ – סיפור אישי
מוזמנים למפגש מרתק, מרגש ועצוב עם סנ"ץ בדימוס מיקי גולדמן-גלעד, שיספר על שחרורו ממחנה המוות אושוויץ.
בית מורשת משטרת ישראל
החבלן: שלמה אהרונישקי
המפקח הכללי הארבע-עשר, 2001 – 2004
"פתאום היינו צריכים להוציא את השוטרים שלנו בעודם הופכים להיות בעצם חיילים. נכון שהם אומנו גם בעבר בנושא, אבל לא בעוצמה כזו. והיה צריך לתת לשוטר כלים כדי שבכל רגע נתון ידע על איזה דיסקט הוא עובד. האם זה ה'דיסקט' של הטרור או ה'דיסקט' של הפשיעה, סדר ציבורי או כל שירות אחר. במרבית המקרים מי שייתקל ראשון הוא שוטר הסיור או שוטר התנועה או אפילו איש מז"פ שעבר במקרה ליד אירוע…התהליך הזה היה לא פשוט, והגענו להישגים מרשימים בעניין. בעיקר במסר שהועבר לשוטרים – שוטר בשטח כמעט תמיד ידע איזה 'דיסקט' הוא שם עכשיו. שוטרים בבוקר היו יוצאים למחסום, אחר-כך מטפלים בתיק חקירה ובערב שומרים על מועדון לילה. זה היה באמת תהליך מורכב. המשא שמוטל על כתפיו אדיר."כחלק מהיערכות המשטרה להתמודדות עם הטרור הפלסטיני גובשה תורת הפעלה חדשה, פותחו הכשרות, נרכשו אמצעים ומוסד מערך לתמיכה. ההתמודדות האינטנסיבית של השוטרים עם גל הטרור, לצד שחיקה ועבודה מרובה הולידו את הצורך להקמתו של מערך עזרה נפשית במשטרה, לא רק לשוטרים עצמם אלא גם לבני משפחותיהם.
"ראינו שהמעגל המשטרתי הוא מאוד מאוד חשוב ודומיננטי. חלק מהטיפול היה להרחיב את הטיפול במשפחות. לא רק של הנפגעים, זה מובן מאליו, אבל גם של היתר. כי זיהינו את המעגל הזה כמעגל מרכזי. היה ברור שאם למשפחה יהיה יותר קל לתמוך בו (בשוטר) בתקופה הכל-כך קשה הזאת זה מאוד משמעותי." המצב הביטחוני הביא לפריסה מחדש של כוחות מג"ב ולהקמתם של "מרחב התפר" ושל "עוטף ירושלים", שנועדו להגן על הבירה מפני חדירת מחבלים. גם המשמר האזרחי זכה לתנופה מחודשת בצל האירועים הקשים, וגויסו אליו אלפי מתנדבים חדשים תחת הסיסמא "התנדב למנוע את הפיגוע הבא".פעילותה של משטרת ישראל, על יחידותיה השונות, בחזית המלחמה בטרור ובפשע, זכתה להוקרת הציבור. שביעות רצונו של הציבור מאופן תפקודה של המשטרה בא לידי ביטוי בציונים הגבוהים בהם זכתה המשטרה בסקרים ובמדדים רבים. אולם לצד העיסוק המתמשך בנושאי בטחון הפנים הקפיד אהרונישקי שלא להזניח את הטיפול בהיבטים מרכזיים נוספים לעבודת המשטרה, ובכללם בניית תוכניות רב-שנתיות. אהרונישקי דגל בחשיבות הרבה של השיטור הקהילתי ושל הקשר שבין המשטרה לאזרחים. במהלך כהונתו הוקמו עשרות מרכזי שיטור קהילתי בארץ, ונוסח חזון "השירות המשטרתי".
"יש לי חלום שהאזרחים יראו בשוטר שותף, אחד שניתן לפנות אליו בכל דבר ולקבל את הטיפול הכי טוב, גם אם בסופו של דבר הוא לא יצליח לפתור את הבעיה…" בשנה האחרונה לכהונתו של אהרונישקי הוגדרה המלחמה בפשע המאורגן כיעד מרכזי, לאחר שגברה במשך מספר שנים. משפט מפתח שטבע היה "להילחם בטרור כאילו אין פשיעה, ולהילחם בפשיעה כאילו אין טרור".ב-31 ביולי 2004 סיים אהרונישקי את תפקידו כמפכ"ל המשטרה. לאחר פרישתו הקים אהרונישקי חברה לייעוץ ביטחוני, והקים בשיתוף פעולה עם המרכז האוניברסיטאי שבאריאל מכללה אקדמית ללימודי בטחון. עם זאת "גולת הכותרת" של פעילותו לאחר הפרישה היא עבודתו בהתנדבות כיושב ראש "כפר הנוער הדסה נעורים", אשר מטפל בשלוש מאות נערים בסיכון, ומסייע להם להגיע להישגים רבים.
מאמרים מומלצים
מוזמנים למפגש מרתק, מרגש ועצוב עם סנ"ץ בדימוס מיקי גולדמן-גלעד, שיספר על שחרורו ממחנה המוות אושוויץ.
אלאדריסי היה מאוד מחונן, למד באקדמיה הצבאית העותמאנית וכשהבריטים כבשו את הארץ גיסו אותו למשטרת המנדט, היה קצין מעולה ומילא את תפקידו בצורה יוצאת מן הכלל, שירת רוב שנותיו כמפקד מרחב כפרי ירושלים, מרחב מאוד גדול.
בואו לשמוע על ההיסטוריה הסוערת של ההתיישבות, באמצעות פריטים נדירים מאוסף שלי הנשק של מוזאון בית שטורמן.
היחידה המשטרתית הוותיקה ביותר בארץ ישראל היא לאו דווקא יחידה לוחמת, או בניסוח מדוייק יותר: לא רק יחידה לוחמת.
שלמה אהרונישקי, איש חיל-ההנדסה שהיה לראש מערך החבלה המשטרתי, היה האיש הנכון להוביל את המשטרה בתקופה, בה התפוצצו מחבלים מתאבדים ברחובות ישראל.
כתובת:
בית מורשת משטרת ישראל,
המכללה הלאומית לשוטרים,
שדרות וירג’יניה 1,
אזור תעשיה בית-שמש מערב.
טלפון:
02-5788263
דוא"ל:
moreshet@police.gov.il
© כל הזכויות שמורות לבית מורשת משטרת ישראל 2019
בית מורשת משטרת ישראל
بيت تراث شرطة إسرائيل
Israel Police Heritage Centre
כתובת:
בית מורשת משטרת ישראל,
המכללה הלאומית לשוטרים,
שדרות וירג’יניה 1,
אזור תעשיה בית-שמש מערב.
טלפון:
02-5788263
דוא"ל:
moreshet@police.gov.il
© כל הזכויות שמורות לבית מורשת משטרת ישראל 2019