החניך המצטיין: אריה איבצן
אריה איבצן שפיקד על המשטרה בתקופה מורכבת וסוערת במיוחד, נועד לגדולות מאז שסיים את קורס הקצינים הראשון של משטרת ישראל בהצטיינות.
בית מורשת משטרת ישראל
אריה איבצן שפיקד על המשטרה בתקופה מורכבת וסוערת במיוחד, נועד לגדולות מאז שסיים את קורס הקצינים הראשון של משטרת ישראל בהצטיינות.
הרצל שפיר שירת במשטרה שנה אחת בסך-הכל, אך במהלכה ערך בה מהפכה של ממש, בזכותה הוא נחשב לאחד המפכ"לים הבולטים בתולדותיה.
חלים בסטה סיים לימודי המשפטים בגין 18 והפך לפרקליט, מלחמת העולם הראשונה הביאה לגיוסו כחוקר למשטרת המנדט הבריטי או אז התגלו יכולותיו המיוחדות כחוקר בכלל וכחוקר זירת עבירה בפרט.
מהפקולטה למשפטים לכס המפכ"ל, דרך חדר החקירות: סיפורו של המפקח הכללי השלושה-עשר, יהודה וילק.
אסמאעיל קבלאן שנולד בהר הדרוזים היה קצין בשלוש צבאות שונים ואף יריבים, היה בצבא הבריטי, היה בצבא הסורי והיה בצבא ההגנה לישראל, רוב שנותיו היה קצין במשמר הגבול.
פנחס קופל מילא בצעירותו תפקידים רבים ושונים: נוטר, שחקן כדורגל, חייל, איש שב"כ ונהג אוטובוס. אבל בשנת 1953 הוא מצא את ייעודו, כאשר התגייס למשטרה על מנת לפקד על החיל החדש שהוקם בה: משמר הגבול.
יוסף נחמיאס, ירושלמי בעל ייחוס ס"טי, הגיע למשטרה במקרה, לאחר שהתפקיד המקורי שנועד לו – שגריר ישראל במצרים (ב-1948!) – בוטל. זה לא מנע ממנו להפוך לאחד המפכ"לים המשפיעים בתולדות המדינה.
עשרים שנה שירתי במשטרת ישראל. השתחררתי ב-1 במאי 1981 בדרגת ניצב משנה. הייתה לי הזכות לבסס את שירותן של הנשים במשטרת ישראל. משנה לשנה גדל מספר השוטרות ונוספו להן תפקידים חדשים ומשימות נכבדות. יותר מ-22 אחוז מכלל המשרתים כיום במשטרת ישראל הן נשים, 23 אחוז מן הקצונה הן קצינות. כאשר התגייסתי רווחה הדעה שאין לתאר נשים במשטרה. כאשר השתחררתי היה ברור לכול שאין לתאר את המשטרה בלי נשים.
דוד קראוס עלה ארצה מהונגריה, לאחר ששרד את אימי השואה. בישראל פתח בקריירה משטרתית מפתיעה, שהתחילה כנהג תובלה והסתיימה בלשכת המפקח הכללי.
יחזקאל סהר היה המפקח הכללי הראשון של משטרת ישראל. לתפקיד הוא הגיע משירות בחיל התובלה הבריטי, בנוטרות ומעבודה כנהגו האישי של חיים ויצמן…
חנא חדאד היה קצין צעיר במשטרת המנדט, עם קום המדינה הפך להיות קצין במשטרת ישראל, מילא תפקידים רבים והיה אחראי לפענוח פרשיות מורכבות, לימים היה גם חבר כנסת וקונסול.
שלמה אהרונישקי, איש חיל-ההנדסה שהיה לראש מערך החבלה המשטרתי, היה האיש הנכון להוביל את המשטרה בתקופה, בה התפוצצו מחבלים מתאבדים ברחובות ישראל.
חיים תבורי התחיל את שירותו המשטרתי עוד בתקופת המנדט וטיפס בסולם הדרגות, עד שפיקד על משטרת ישראל.
בניגוד לדעה הרווחת נשים שירתו במשטרת ישראל עוד בראשית ימיה בשנות החמישים. עוד פחות ידוע מכך הוא כי גם במשטרת המנדט שירתו נשים בודדות. אחת מאותם נשים מיוחדות היא רבקה ספירו.
אלאדריסי היה מאוד מחונן, למד באקדמיה הצבאית העותמאנית וכשהבריטים כבשו את הארץ גיסו אותו למשטרת המנדט, היה קצין מעולה ומילא את תפקידו בצורה יוצאת מן הכלל, שירת רוב שנותיו כמפקד מרחב כפרי ירושלים, מרחב מאוד גדול.
אהרון סלע היה מפקד המשטרה המיתולוגי בצפון הארץ והמפכ"ל היחיד שנפטר במהלך כהונתו.
רפי פלד, שצמח בשירות הביטחון הכללי, הביא עמו למשטרה את מומחיותו באיסוף מודיעין איכותי.
למרות שלא צמח במשטרה, הצליח יעקב טרנר להפוך לאחד המפכ"לים האהובים על השוטרים. זאת בזכות מאבקו חסר הפשרות לשיפור תנאי העסקתם ורווחתם, לצד שאיפתו לשפר את השירות הניתן לאזרחי המדינה.
נער בן 14 וחצי, סוחב על גבי כל היום שקי מלט בני 50 ק"ג כל שק, סוחב אותם מערימת השקים למרחק עשרות מטרים עד למערבל הבטון … מעביר בזריקה מיד ליד שתי לבנים בבת אחת וחס ושלום אם לבנה נפלה ונשברה. המפיל זכה במכות נאמנות ממנהל העבודה הגרמני.
שאול רוזוליו, המפכ"ל החמישי, ידע שאם החיים נותנים לך לימונים – תכין מהם לימונדה: בתקופת כהונתו נדרשה המשטרה להתמודד עם מגוון רחב של אתגרים חדשים, מלחימה בטרור ועד למאבק בשחיתות ציבורית. שורה של מהלכים, שיזם רוזוליו, שינו את פניה של המשטרה והפכו אותה לארגון דו-תכליתי, המסוגל לטפל בגוון רחב של נושאים במקביל.
הוא לא היה אדריכל, לא מהנדס ואפילו לא מעצב-פנים… אז מי היה צ'רלס טגארט, האיש שעל שמו קרויות מצודות המשטרה הפזורות ברחבי הארץ?
" הנני לציין לשבח את אומץ ליבם של הקצין חיים הלבן, סמל א' מס' 24 שפיגלשטיין אברהם ומס' 353 שוטרת פינטוך לאה שביום 7.6.48 סיכנו את נפשם ותחת מטר של פגזי האויב היו הראשונים שעלו על גג בנין המשטרה במאמץ לכבות את השריפה שנגרמה על ידי פגיעה ישירה של פגזים".
אסף חפץ הצטרף למשטרה כדי לפקד על היחידה המיוחדת ללוחמה בטרור. הפיקוד על היחידה היה אות הפתיחה, לקריירה מפוארת באכיפת החוק.
כתובת:
בית מורשת משטרת ישראל,
המכללה הלאומית לשוטרים,
שדרות וירג’יניה 1,
אזור תעשיה בית-שמש מערב.
טלפון:
02-5788263
דוא"ל:
moreshet@police.gov.il
© כל הזכויות שמורות לבית מורשת משטרת ישראל 2019
בית מורשת משטרת ישראל
بيت تراث شرطة إسرائيل
Israel Police Heritage Centre
כתובת:
בית מורשת משטרת ישראל,
המכללה הלאומית לשוטרים,
שדרות וירג’יניה 1,
אזור תעשיה בית-שמש מערב.
טלפון:
02-5788263
דוא"ל:
moreshet@police.gov.il
© כל הזכויות שמורות לבית מורשת משטרת ישראל 2019